Zomer- en wintertijd. Zo pak je het aan!

Het wisselen tussen zomer- en wintertijd kan voor sommige kinderen best lastig zijn. Zij beseffen dit nog niet ten volle maar plots hebben ze een uurtje slaap meer of minder. In dit artikel leggen we jou uit wat je kan doen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor het hele gezin!

Zomer- en winteruur, Wat en hoe?

Van winter- naar zomertijd gaan, doen we elk jaar het laatste weekend van maart. Het laatste weekend van oktober schakelen we dan terug van zomer- naar wintertijd. En dit steeds in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 3u. De zomer- en wintertijd werd voor het eerst geïntroduceerd in 1916. Hierdoor is het tijdens de dag (de tijd die wij wakker zijn) langer licht.

Maar het is niet zomaar een uurtje langer of minder lang slapen. Voor volwassenen is de impact meestal gering, maar voor kinderen gaat een uurtje vroeger of later opstaan regelrecht tegen hun bioritme in. En daar moeten ze soms even van bekomen. In dit artikel leggen we je daarom uit wat jij kan doen om die overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Stap voor stap

Jij kent je kindje het beste! Merk jij dat je kind het lastig heeft met veranderingen in zijn slaapritme, of twijfel je of het wel in één keer zou lukken? Dan begin je best een paar dagen op voorhand met het aanpassen van zijn slaaptijden. Met je KiddieAlarm-app kan je dit makkelijk doen. Wij raden aan om 3 dagen op voorhand te beginnen.

Bij het ingaan van de zomertijd begin je best elke dag een kwartiertje vroeger naar bed te gaan zodat het ritme van je kindje elke dag met een kwartier opschuift. Gaat je kindje bijvoorbeeld slapen om 19u dan begin je met hem woensdag om 18u45 naar bed te brengen. Vervolgens vervroeg je dit elke dag met een kwartiertje om uit te komen op zaterdag-avond om 18u. ‘s Nachts springen we dan een uurtje vooruit maar jouw kindje zal hier nauwelijks iets van merken.

Bij het ingaan van de wintertijd begin je best elke dag met een kwartiertje later naar bed te gaan zodat het ritme van je kindje elke dag met een kwartier opschuift. Gaat je kindje bijvoorbeeld slapen om 19u dan begin je met hem woensdag om 19u15 naar bed te brengen. Vervolgens pas je dit elke dag aan door een kwartiertje toe te voegen om uit te komen op zaterdagavond om 20u. ‘s Nachts zetten we dan de klok een uurtje terug.

Let wel: indien je zelf de slaaptijden gaat aanpassen om je kindje voor te bereiden op het winter- of zomeruur moet je deze op zondag wel even terugzetten in de KiddieAlarm-app naar wat het voordien was omdat KiddieAlarm zich automatisch aanpast aan het nieuwe uur. Bijvoorbeeld: wanneer we van zomer- naar winteruur gaan en je kindje gaat normaal om 19u naar bed. Jij voegt hier elke dag een kwartiertje aan toe, dus staat op zaterdagavond de slaaptijd ingesteld op 20u. Dan moet je die zondag wel even terugzetten naar 19u! Maar ook dat is met de KiddieAlarm-app een fluitje van een cent!

In één keer

Indien je denkt dat jouw kindje vlekkeloos kan overschakelen, kan je ook in één keer de switch maken. Dit is het makkelijkste want in dit geval heb je zelfs niets te doen! Het enige wat jij moet doen is zorgen dat jouw KiddieAlarm tijdens de nacht van de overgang online is en omstreeks 2u zal hij automatisch zijn tijd aanpassen naar de nieuwe tijd.

Deze manier is dus het makkelijkst, maar hou er wel rekening mee dat jouw kindje hiermee overweg moet kunnen!

Extra tips

Met onze tips hieronder gaat de de overgang tussen winter- en zomeruur veel makkelijker! Bovendien zal jij er, als ouder, ook van genieten als deze wissel telkens vlot verloopt.

Vaste rituelen

Vasthouden aan een vast avondritueel helpt jouw kindje om deze overvang makkelijker door te komen. Volg bijvoorbeeld het vaste stramien van tanden poetsen, pyjama aandoen en vervolgens een boekje lezen. Door vast te houden aan deze rituelen zal je kind rustiger naar bed gaan. Jouw kind associeert dit ritueel altijd met ‘naar bed gaan’, ook al gebeurt dit een uurtje vroeger of later.

Vaste slaaptijden

Kinderen houden van structuur, ook al geven ze dat zelf niet altijd toe. Vasthouden aan hun slaapschema, zeker in de dagen voor en na de uurwisseling, helpt jouw kindje om zonder zorgen de wissel door te gaan.

Licht en donker

Heel belangrijk voor een kind is om duidelijk het verschil te zien tussen dag en nacht. Zorg er dus voor dat het ‘s avonds en ‘s nachts niet te licht is in de kamer en overdag dan juist weer wel. Met de KiddieAlarm-app stel je de helderheid voor de nacht en dag apart in waardoor je hiermee kan spelen: op maat van jouw kind en kinderkamer!

Geen druk

Leg vooral geen druk bij je kindje. De uurwisseling valt steeds in het midden van het weekend wat maakt dat jullie zondag de hele dag hebben om het wat rustiger aan te doen mocht de overgang toch niet zo vlot gegaan zijn.

Open Chat
1
💬 Need help?
Scan the code
Hello 👋
Can we help you?